Sapir Jobs
להפסיק לחפש. למצוא עבודה!

טל. 09-7717297 | 052-6418884
 




איך להתמודד עם שאלות מכשילות בראיון עבודה?

 
מה נקודת התורפה שלך? איפה נכשלת?
כשאתם מתמודדים על משרה, בעיקר בכירה, רצוי להתכונן מראש לכל אותן שאלות מכשילות
 
 
סמנכ"לים, מנכ"לים ונושאי תפקידי בכירים אחרים מתמודדים על תפקידים נחשקים במיוחד בקצה הפירמידה של החברה. בהתאם לכך, ראיונות העבודה שלהם מורכבים במיוחד, ורצופים שאלות לא נוחות. אבל גם ראיונות למשרות נמוכות יותר מצריכים הכנה מראש מתוך תקווה להצליח.
 
מהן השאלות הקשות העולות בראיונות עבודה, איך להימנע מתשובה מבולבלת שתמנע מכם את המשרה הבכירה שאתם כל כך רוצים בה ואיך עונים ליתר השאלות המכשילות? קבלו שורה של עצות מועילות. 

מהן נקודות התורפה שלך?
הבעיה:
מרבית האנשים לא מסוגלים להגדיר נכון את נקודות התורפה שלהם.
גם אם כן - בוודאי שאף אחד לא שש לחלוק מידע שלילי, במיוחד כשרוצים להותיר רושם טוב על המראיין.
מה לא להגיד?
אל תשתמשו בקלישאה השחוקה לפיה אתם פרפקציוניסטים ועובדים קשה מדי – זה לא אמין, ובניגוד למה שאתם חושבים, לא מציג אתכם בהכרח כעובדים נחשקים. כמו כן, אל תציינו תכונות שליליות שניצבות בליבת המיומנויות הניהולית: חברה בה
דרושים בכירים לא מעוניינת במנהל ריכוזי שלא מאציל סמכויות, וגם אם אתם כרישי מכירות ממולחים והצד השני נופל שדוד לרגליכם, אל תספרו שאתם אגרסיביים או חסרי סבלנות.
מה כן להגיד?
הסתפקו בתכונה שלילית אחת או שתיים לכל היותר, וודאו שאתם מציינים שאתם מודעים לה ומפרטים איך אתם מתמודדים איתה בעולמכם המקצועי. למשל: "יש לי נטייה לרדת לפרטים, והדבר גוזל זמן יקר. אני מודע לכך ולכן נעזר באנשי הצוות שלי, מאציל סמכויות ומבקש דיווח תקופתי".

מהן נקודות החוזקה שלך?
הבעיה:
שאלה זו מעוררת מבוכה ואי נוחות, ומרואיינים רבים נוטים להשיב לה ביובש ולקוניות.
מה לא להגיד?
הפלגה בשבחים על כישורים מקצועיים שאינם רלוונטיים למשרה המדוברת היא מחוץ לתחום:
אין טעם לציין שהצלחתם לעמוד ביעדי מכירות מאתגרים אם אתם מתמודדים על משרת סמנכ"ל כספים.
מה כן להגיד?
הבליטו תכונות בעלי נופך מקצועי, ושימו לב שהן מעידות על היכרות עם העולם המקצועי המדובר ועל ניסיון שיתרום לתפקיד אליו אתם מכוונים. העדיפו תיאורים של ניסיון קונקרטי והישגים קיימים על פני אמירות בעלמא על יכולות ופוטנציאל.

ספר לי על פרויקט שנכשלת בו
הבעיה:
אף אחד לא רוצה לחלוק את כישלונותיו. בטח לא בהתמודדות על תפקיד נחשק.
מה לא להגיד?
הובלתם עסקה כושלת שמשמעותה אובדן כלכלי ניכר לחברה? ניהלתם מיזם שיווקי שלא הניב ולו מכירה אחת לחברה? אל תספרו. לא כדאי לקשור ביניכם לבין כשלון מקצועי. בנוסף: הימנעו מהאשמת קולגות, כפיפים או ממונים בכישלון מקצועי, גם אם אתם בטוחים שאתם לגמרי צודקים.
מה כן להגיד?
ספרו על מיזם שהייתם שותפים בתכנונו, אך לא יצא לפועל מסיבות שאינן קשורות בכישוריכם וביכולותיכם. למשל: "הכנתי תוכנית שיווקית רחבת היקף למוצר טכנולוגי, אולם בסופו של דבר חברה מתחרה השיקה מוצר דומה, והשדרה הניהולית של החברה, בשיתוף עמי, החליטה שלא להשיק את המוצר".

ספר לי על פרויקט שהובלת ועלה בהצלחה
הבעיה:
מרואיינים רבים נוטים להפליג בסיפורים ארוכים ולהגזים בשבחים – לעצמם ולפרויקט.
מה לא לספר?
סיפורים מעברכם המקצועי הרחוק או תיאורים של הצלחות שאין ביניהן דבר וחצי דבר עם התפקיד שעל הפרק.
קחו לדוגמה את אייל, מנהל מכירות שאפתן בחברה גדולה למוצרי קוסמטיקה. במענה לשאלה בראיון עבודה, אייל סיפר בגאווה גדולה על פרויקט מורכב ביותר בהובלתו שהסתיים בהצלחה גדולה. חבל רק שהפרויקט שסיפר עליו התנהל לפני עשור, ונשא אופי תפעולי – שאינו רלוונטי בכלל לתפקיד מנהל צוות מכירות שהוא כל כך רצה בו. המראיין הסיק שאייל אינו מיומן בהובלת צוות מכירות לעמידה ביעדים, ואייל לא קיבל את המשרה.
מה לספר?
על התשובה להתבסס על ניסיון מקצועי. בראיון העבודה הבא, אייל סיפר על פרויקט גדול שניהל, במסגרתו הגדיר יעדי מכירות, היה אחראי על גיוס צוות, והוביל את מחלקתו לעמידה ביעדים. אייל הצליח במיזם, ואפילו קיבל תעודת עובד מצטיין על הישגיו. התשובה המנצחת השלימה את הפורטפוליו המקצועי של אייל והיום הוא מנהל צוות מכירות גדול בפריסה ארצית. במילים אחרות: דברו על הצלחה מקצועית מהזמן האחרון הקשורה לתפקיד או לתכונות הנחוצות לתפקיד. וודאו שמהתיאור שלכם ברור מדוע אתם סבורים שמדובר בהצלחה, וכדאי שההצלחה תהיה מגובה בנתונים כמותיים או איכותיים.

איפה אתה רואה את עצמך בעוד שלוש שנים?
הבעיה:
מחד, כל מועמד רוצה להיתפס כבעל מוטיבציה רבה להתקדם. מאידך, לא בטוח שהמעסיק הפוטנציאלי שלך מעוניין לשמוע שאתה מעוניין להחליף אותו. 
מה לא להגיד?
יובל, סמנכ"ל תפעול מנוסה, נשאל בראיון עבודה איפה הוא רואה את עצמו בעוד שנתיים ובעוד 5 שנים. הוא השיב בכנות מרשימה: "בטווח הקרוב אני מעוניין בתפקיד סמנכ"ל תפעול, אך בטווח הרחוק אני רואה את עצמי כמנכ"ל הבא של הארגון". תשובתו של יובל איימה על המראיינים ועל בעלי התפקידים הבכירים בחברה, ולכן מועמדותו נדחתה. אל תספרו שאתם רוצים להחליף את המנהל הישיר שלכם, או המנהל העקיף שלכם - וגם לא את מנהל המחלקה המקבילה.
מה כן להגיד?
נסחו את השאיפות בדרך אחרת ובלתי מאיימת: "בטווח הקצר אני מעוניין לבצע את תפקידי בדרך הטובה והיעילה ביותר. בטווח הרחוק אני מעוניין ליזום יותר פרויקטים מתוך ראייה עסקית רחבה יותר. מכיוון שיובל עתיר ניסיון וידע, בעקבות השינוי במסר הוא התקבל לתפקיד סמנכ"ל תפעול בחברה תעשייתית גדולה.

המסקנה:
דברו על קידום בתחומי האחריות, בראיית התמונה הכוללת ובממשק עם פונקציות אחרות בחברה. שמרו על צניעות, הימנעו מלשדר שאיפות דורסניות ושדרו שאתם עובדים איכותיים בעלי ראייה רחבה ורצון להתקדם.  

בהצלחה

ענת ספיר - ספיר ג'ובס, יועצת לליווי בכירים, 052-6418884, 09-7717297

 
 
 
 
[חזרה למעלה]             [הוספה למועדפים]              [מפת האתר]
 
ענת ספיר, יועצת השמה וקריירה
 
טלפון: 09-7717297 052-6418884    דואר אלקטרוני: anat@sapirjobs.com

קופירייטינג – דפנה מור, cup of copy
לייבסיטי - בניית אתרים